Åland har redan förlorat

Imorgon smäller det, då ska IFK spela sin champions league match. Det är onekligen en oerhörd bedrift av det lilla laget att lyckats ta sig upp till dessa nivåer. Däremot är europaspelet kopplat till en hel del problem. Låt oss ta en nulägesanalys och fundera över hur mycket fotboll får kosta:

Barnfamiljer i närheten av WHA evakuerar sina småbarn för att man inte vågar eller vill ha dem hemma under matchen. Tonårsföräldrar uppmanar sina barn att hållas hemma. Företagare håller stängt mitt i högsäsong. Polis, sjukvård och räddning är rustat till tänderna. Vad får fotboll egentligen kosta?

IFK Mariehamn förbereder WHA för att ta emot Europas värsta fotbollshuliganer med byggstaket som sätts ihop med plaststripes till stora delar. Det verkar dessutom vara ont om byggstaket för bitvis ska ålänningarna skyddas med fotbollsmål – jag vet faktiskt inte om man ska skratta eller gråta. Människor är uppriktigt rädda och oroade över sin hälsa och sin egendom, hur mycket får fotbollen kosta?

Åland är ett litet samhälle med få räddningsfordon, vad händer om en får hjärtinfarkt i Lumparland och en annan får en epilepsiattack i Hammarland om, låt säga, två av Ålands tre ambulanser står i beredskap på WHA? Hur kommer det sig att vi fattar tuffa politiska beslut om besparingsåtgärder för att spara pengar men en endaste fotbollsmatch får kosta hur många ”Polisens dag” som helst? Hur mycket får fotbollen kosta???

Som sagt, grattis till IFK för den stora bedriften men om chansen dyker upp igen; prioritera tryggheten och ta ansvar för det samhälle som ger er otaliga euron i stöd, bidrag och sponsormedel och spela era europamatcher på en stadion som är uppbyggd för det och där människors trygghet kan garanteras. På samma sätt som fotbollen är viktigt för Åland är Åland viktigt för fotbollen. Tyvärr har Åland redan förlorat oavsett hur matchen går, ålänningarna är rädda och kostnaderna är allt för höga.

PS Jag vet att lottningen är den sämsta tänkbara men den som hävdar att Europafotbollen generellt inte har problem med huliganer pratar nog mera med sitt fotbollsälskande hjärta än med förnuft och hjärna, europaspel kommer alltid att vara kopplat till säkerhetsrisker och höga kostnader.

11 thoughts on “Åland har redan förlorat”

 1. Även om jag håller med om ovansagda så skall man väl inte “döma boken efter omslaget” som dom säger, om det mot förmodan inte blir nåt bråk så kan man med fog säga att Åland har vunnit mycket tack vare fotbollen, så kanske vi skall spara klagan en tid

  1. Hej Dick

   Jag har absolut inget emot fotboll som sådant. För mig är redan förlusten här; folk vågar inte ha sina småbarn att sova hemma under matchkvällen, näringsidkare håller stängt under högsäsong och tonåringar uppmanas att stanna hemma – är det så vi vill ha det? Just denna match borde ha spelats på annan arena.

  2. Jag tycker att det är ansvarslöst av en politiker att måla F-N på väggen innan han är där. Vad är syftet: Att skrämma upp folk? Vad vinner man med det? Varför försöker man svartmåla fotbollen ? Att det finns en supportersvans som följer med i olika sammanhang skall väl inte få övertag därför har vi rätt till polis som ser till att lagar och förordningar följs.

   1. Jag konstaterar att folk redan är rädda och att evenemanget kostar mycket pengar. WHA är fotbollsplan i ett parkområde, inte en arena. Jag tycker inte att det är ok att vi behöver öka personalen inom offentlig sektor på detta sätt. “Vanliga” ligan är en helt annan historia och fotboll i allmänhet gör mycket gott för Åland. Just denna match borde ha spelats på adekvat arena.

 2. Jag skulle vilja jämföra detta med tex Rockoff. Ett evenemang som för de flesta vanliga människor inte medför annat än lidande och stress. Det evenemanget tillåts år efter år och kräver enorma pådrag av inte bara offentliga sektorn, utan just civilpersoner. Ålänningar går rädda för det evenemanget med. Men det uppfattas väl som att det är värt det. Så även med Herrarnas Champions League kval.

  1. Personligen ser jag inte samma säkerhetsrisker med Rockoff som med detta evenemang men förstår helt klart ditt resonemang. Att spela en sån här match i en park vid ett bostadsområde måste ju vara världsunikt.

 3. Mari Rosenqvist

  Ingrid, du är bland de klokaste människor jag vet och oftast irriterande skrap. Du kan väl inte på allvar mena att det är så illa som du målar upp utan att ansvariga (IFK, Landskapsregeringen och Mariehamns stad i första hand) på något sätt varnat allmänheten? Om det är på det vis du befarar borde det ju komma förslag på trygga förhållningssätt och hur man som lokalbefolkning skall förhålla sig om man alls behöver och/eller vill vistas i stan just denna kväll.

   1. Tack Mari för de vänliga orden!

    Men skadan är redan skedd. Vi har inte fått någon information alls om hur vi ska agera. Det kom upp ett inlägg från Ungdomspolisen om att alla i centrum ska plocka bort allt som är löst och som kan användas som tillhyggen. Folk här på gatan är så oroade att småbarn skickas bort, jag har hört flera tonårsföräldrar som inte låter sina barn gå ut och näringsidkare håller stängt. Det ska bli intressant att höra vad detta kostar det åländska samhället.

    1. Mari Rosenqvist

     Alltså jag blir brydd, det enda jag hittar på Polisens sida är trafikinfo http://www.polisen.ax/kontakt_information/meddelanden/1/0/polisen_informerar_61315
     och jag hittar inget inlägg om detta på Ungdomspolisens FBsida men dom har kanske någon annan plattform. Hur som är aktiveringen från de som utövar ledarskapet här verkligen pinsamt svagt satt i förhållande till de konsekvenser och åtgärder du beskriver. Vi hoppas att allt går så stillsamt till att ingen av åtgärderna var nödvändig! Sköt om er!

     1. Inlägget togs bort från Facebook men säkerhetschefen och poliser har gett oss samma information muntligen – men konstaterat att det är ett omöjligt uppdrag eftersom att informationen kom först igår.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *