Prioritera de med störst behov

 

Igår fattade stadsfullmäktige beslut om att man vill gå vidare med att separera fotbollen och friidrotten. Jag och liberalerna tillsammans med moderaterna jobbade för en återremiss. Skälen var många men för mig var en av de viktigaste orsakerna att kultur och fritidsnämnden, som utrett ärendet, inte alls tittat på behovet hos andra idrotter. Jo, du läste rätt, man går in för att spendera 3 miljoner euro för en satsning utan att ha sett över de totala idrottsliga behoven.

Fotbollen har enligt uppgift närmare 500 spelare och friidrotten har cirka 150 medlemmar, ingen av dessa idrotter har köer till sina verksamheter. För dessa två idrotter vill en majoritet i fullmäktige bygga en fotbollsarena vid WHA och en friidrottsanläggning vid Baltichallen för en respektive två miljoner euro.

Det är i sig inget fel på den satsningen men det finns de med större behov. För samtidigt trängs andra sporter och flera föreningar lider av köer i olika omfattning. Ett exempel är gymnastiken, tennisen och badminton som trängs i Bollhalla. Tennisen har över 500 medlemmar och gymnastiken över 600. Gymnastikens situation är riktigt besvärande, inför terminstarten hade de en kö på över 100 barn som ville börja träna men inte fick plats. Den egna tron inom föreningen är att man lätt kunde uppnå 1000 medlemmar med bättre faciliteter. Jag ifrågasätter starkt hur fullmäktige prioriterar!

Ingrid Johansson

 

3 thoughts on “Prioritera de med störst behov”

 1. Skönt att hör att det är någon som tänker på andra idrotter också. Fotbollen tar alldeles för mycket utrymme för att låta andra idrotter utvecklas.
  Jag har vid flertalet tillfällen varit med om att fotbollen har rätt och slätt stulit träningstider från innebandyn i Baltichallen.
  Så här står det i bokningsreglerna för stadens idrottsanläggningar:
  “Enskilda arrangemang och övriga bokningar”
  “Här avses träningsläger, turneringar, olika idrottsevenemang, kulturella evenemang, andra publika evenemang m.m. ”
  “Bokning bör göras i god tid för att ges möjlighet till förtur framom säsongsboknigar”
  Så mitt under innebandyns högsäsong när vi har som störst behov av våra träningstider har vi först fått kliva åt sidan för evenemang som t.ex. stadens och landskapets julfester samt ålandsmässan, som nu dock har flyttat till Alandica. De evenemangen har vi dock fått meddelande om i god tid på förhand så att vi kan planera träningarna efter förutsättningarna. MEN SEN har man kommit till hallen och förväntar sig att det skall vara A-lagsträning, varpå fotbollen har bokat in en knatteturnering. Där står A-laget och skall spela match om två dagar och är utan träningstid för att fotbollen vill ha någon liten knattecup utanför deras ordinarie säsong. Det är inte rättvist någonstans.

  Så om det nu skall byggas arena för fotbollen, skjut nu in rejält med pengar i så fall så att de får en inomhusarena i Mariehamn så att vi slipper ha med dem att göra i andra idrottsanläggningar.

  Att en av gräsplanerna vid Baltichallen konverteras till friidrottsarena är bara bra. Fotbollen har mer gräsplaner än vad de behöver. Det är bara att kolla bokningsläget mitt under sommaren när de har sin högsäsong så ser man att flera planer gapar tomma under de mest attraktiva träningstiderna. Friidrotten behöver verkligen ha det utrymmet också. Är det någon idrott som är i behov av träningslokaler inom Mariehamn så är det ju friidrotten. Jag har fått höra om hur de har bedrivit träningar nere i garaget vid självstyrelsegården vintertid för att att det finns utrymme och tillräckligt torrt underlag för att kunna bedriva löpträning. Så en inomhus friidrottsarena i Ytternäs skulle inte alls vara en felaktig satsning. Det stora utrymmet innanför löpbanorna i en sådan facilitet kunde t.ex. utnyttjas av idrotter som tennis och gymnastiken också. För att inte tala om hur många mindre idrotter som skulle kunna samköra på en så stor plan utan att vara i vägen för varandra. T.ex. golf, boule, HEMA, bågskytte, till och med kraftsportarna om man skulle upprätta ett gym där.

  När jag tänker efter så tror jag faktiskt att fotbollen är den absolut sista idrotten som har något behov av bättre träningsmöjligheter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *